19/09/2024

Od nového roku si Češi připlatí za televizi a rozhlas. Zatímco Česká televize si za své služby účtuje o 15 korun více, tedy 150 korun měsíčně, Český rozhlas si polepší o 10 korun, což znamená, že měsíční poplatek činí 55 korun. Poslední zvýšení u rozhlasu se uskutečnilo v roce 2005, u televize o tři roky později. Nyní vláda přichází s návrhem, který by měl zabezpečit pravidelné navyšování poplatků v závislosti na inflaci, která by překročila šestiprocentní hranici od poslední změny.

Kdo bude platit?

Rozšíření definice přístrojů, které podléhají koncesionářskému poplatku, zahrnuje nyní i moderní chytrá zařízení jako jsou mobily, tablety a počítače s internetovým připojením. Pokud již domácnost platí za televizi nebo rádio, nové zařízení nepřináší další poplatek.

Jak na tom budou firmy a podnikatelé?

Firmy se také nedočkají úlevy. Od roku 2025 se má výše poplatku odvíjet od počtu zaměstnanců, což by mohlo nejmenší firmy osvobodit od poplatku. Na druhé straně, velké korporace se mohou těšit na výrazně vyšší poplatky, které mohou dosáhnout až stonásobku běžného poplatku.

Kritika a obavy

Plán vlády čelí kritice nejen od operátorů, kteří upozorňují na byrokratickou zátěž a nejasnosti ve vybírání poplatků, ale i od široké veřejnosti. Rozhodování o tom, zda internetové připojení umožňuje přehrávání mediálního obsahu, může vést k mnoha sporům.

Foto: Shutterstock

Novinky ve vybírání poplatků

Zajímavostí je, že informace o plátci teď mají pocházet i od poskytovatelů internetového připojení, což je změna oproti dosavadní praxi, kdy data poskytovali dodavatelé elektřiny. To by mohlo znamenat, že sledování, kdo co a jak používá, bude mnohem detailnější.

Reklama a sponzoring ve veřejnoprávních médiích

Další významnou změnou je omezení reklamy ve veřejnoprávních médiích, což může mít vliv na jejich financování a rozdělení příjmů, přičemž čtvrtina z finančních prostředků z reklam bude převedena do Státního fondu kultury.

Foto: Shutterstock, zdroj: CT24

2 názory u článku “Česká televize vyběhla s Čechy. Vymyslela lest, aby z lidí vytahala co nejvíc peněz

  1. Já to sice celý život platim,ale opravdu sei to nelíbí poněvadž v dnešní době kdy už má skoro každý placené pořady jako Netflix a další tak spousta to ani neposlouchá .Já si rádio nezapla 5 let natož rozhlas a na ČT nevím co bych tam měla sledovat.Je to děs a doufám že další vláda s tím udělá pořádek . Protože platit za něco co absolutně nesleduji mě opravdu štve a nejen mě.

  2. I kdyż poplatky nebyly dlouho zvyšovány, nesouhlasím s tím. P.ředitel by se měl lépe naučit hospodařit s ročním rozpočtem bezmála
    8 miliard. ČT má mnoho zaměstnanců za vysoké platy, hodně kanálů. Nemůže vytvářet drahé programy, když na ně nemá. Např.StarDance stojí 120 milionů. Ředitel ještě nic nepředvedl a má plat o 47.000 kč měsíčně víc, než měl minulý, a to 295.000 kč mě. S ročními odměnami si přijde na 5,5 milionu Kč. Vyjádřil se, že to není adekvátní, že by měl mít 15 milionů ročně. Minulý rok si pochvaloval, jako velmi dobrý a vyplácel vysoké odměny . Daňový poplatník nemá vůbec žádnou kontrolu, na co jsou peníze použity.
    Nejde mě o zvýšení o těch pár korun, i když důchodce počítá s každou korunou, ale jde o princip . Musím platit za něco, co jsem si neobjednala, nechci a nesleduji. Rádio nemám vůbec. Je to vydírání, které podle mě hraničí s nezákonným obohacováním ČT.Ať si ji zakódují a platí ji jen ten, kdo ji chce sledovat. Ředitel si je ale vědom, že by pozbyl hodně sledovatelů a tím i peněz . A divím se, že vláda a poslanci tuto ” špinavost ” podporují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *