Kvalitních a především tradičních cukráren v České republice velmi rychle ubývá. V regionech sice ještě nějaké nalezneme, ale třeba v Praze rychle ustupují velkým řetězcům, případně naleštěným podnikům, kde za zákusek zaplatíte 150 Kč a více a za kávu potom třeba stokorunu.
Už si tam nepochutnáte
Teď bohužel skončil další tradiční podnik, který měli lidé ve velké oblibě. Je přitom paradoxní, že končí i úspěšné cukrárny, a to kvůli okolnostem. Dobrá cukrárna nabízela vynikající domácí zákusky, chlebíčky, kvalitní kávu a řadu doplňkového zboží. Lidé si sem před Vánoci zvykli chodit kupovat také cukroví, které pekla sama majitelka.
Rozhodně neplatí, že by Dobrá cukrárna trpěla nezájmem zákazníků. Ale ani v takové situaci není přežití podniku zajištěno. Pakliže totiž nepodnikáte ve vlastním, což není tento případ, jste odkázáni na nevyzpytatelná rozhodnutí majitelů nemovitosti, kde máte svůj podnik umístěn. A přesně na to tato cukrárna dojela.
“Majitelé zřejmě usoudili, že když jsem si prý mohla dovolit zavřít o víkendu, tak jsem si dostatečně nahrabala a mám obrovské zisky,” řekla zkroušená majitelka pro server PrahaIn. “Tak mi zvýšili nájem rovnou o 150 procent. Po tom všem, co mě potkalo, už jsem nemohla dál a vypověděla jsem smlouvu.“
Podnikatelé to mají těžké
Pravdou je, že cukrárnu sotva dokázala dostat z nejrůznějších problémů, kterými byla tuzemská ekonomika a společnost sužována prakticky od roku 2020. Nejprve to byly lockdowny, potom vysoké ceny energií a surovin. Když už se zdálo, že by už mohl být klid na práci, přišla tato rána.
Majitelka nejprve uvažovala, že by cukrárnu přesunula do jiných prostor. Když si ale uvědomila, že něco takového se může klidně opakovat a navíc zhodnotila vlastní únavu podnikáním, řekla si, že to jednoduše nemá zapotřebí.
Čtěte také: Výrobce čokolád Milka a sušenek Opavia musí zaplatit miliardy. Zákazníkům dělal hrozné věci
A co bude dělat dál? Své služby poskytne nějaké jiné cukrárně, kde chce pracovat jako zaměstnankyně. Takto v České republice dopadají podnikaví lidé, kteří něco umí, ale kterým je v podstatě znemožněno postavit se na vlastní nohy.
Foto: Shutterstock
Podnikat na cizím majetku, to je to podnikání po česku . Proč nemá cukrárnu ve vlastním domě? To by tak hrálo aby si nahrávala.