20/09/2024

Lidé využívají služeb cestovních kanceláří hlavně proto, aby nemuseli vůbec nic řešit, což by jim vážně hrozilo při individuálním plánování cesty. Takhle za určitý příplatek získají zařízenou dopravu, ubytování, stravu i další služby na místě. Obvykle to funguje velmi dobře, přičemž v této sezóně nejsou ani příliš velké stížnosti na kvalitu hotelů, což je nebývalé.

Složitá situace

V některých případech to ale přeci jen tak dobře nezafunguje. Nic vám pravděpodobně nehrozí, pokud si zájezd objednáte u některé z velkých cestovních kanceláří napřímo. Jde třeba o Čedok, Fischer, Alexandria nebo Exim Tours.

Stále oblíbenější způsob vyhledávání a objednávání zájezdů je však přes nejrůznější srovnávače, takzvané agregátory zájezdů. Ty mají velkou výhodu v tom, že vám srovnají nabídku od všech možných cestovek. Jistě se vám bude líbit, že vybíráte z obrovského množství zájezdů. A možná vás překvapí, že napřímo u českých cestovek jste na takové nenarazili. Často jsou totiž výrazně výhodnější i cenově.

Tady už ale buďte na pozoru, jelikož srovnávače často agregují také nabídky od německých nebo polských cestovních kanceláří. Možná si říkáte, že ty se vám do výběru nedostanou, pokud si nezadáte odlet ze zahraničních letišť. Tak tomu ale není. Tyto cestovky totiž zájezdy vypravují už třeba i z Prahy.

A potom může v některých situacích dojít k potížím. “Objednala jsem zájezd do Turecka a těšila se na zaslouženou dovolenou s rodinou. Všechno ale začalo doslova příšerně,” líčí paní Lucie z Kladna. “Když nás dovezli na hotel, všechny hosty ubytovali, ale nám řekli, že máme smůlu a neubytují nás, a to kvůli nějaké exkluzivní smlouvě s jinou českou cestovkou.

Nemusí to být výhodné

Je to sice velmi pochybné, ale některé hotely, zejména mimo Evropskou unii, takto postupují. Dají exkluzivitu na české hosty některé z tuzemských cestovek a garantují, že nikoho z České republiky neubytují, pokud přijede s jinou společností.

Přesně to potkalo paní Lucii. Obvykle se to dá docela dobře řešit, ale je třeba si uvědomit, že budete muset komunikovat s delegátem, který nemluví česky, jelikož jste si objednali zájezd u zahraniční cestovky. Přinejmenším anglicky je tedy třeba se umět dohovořit.

U nás byl navíc problém, že byla jedna hodina v noci, takže už jsme nikoho nesehnali. Nocovali jsme tedy před hotelem a teprve ráno to začali řešit. Trvalo to ale až do odpoledne, než pro nás přijeli a odvezli do jiného hotelu,” vypráví Lucie.

Čtěte také: Hotely u moře neví, co s Čechy. Snědí a vypijí toho příliš. Vymyslely na ně fígl

K podobným případům bohužel stále dochází. Jednotlivé cestovky napříč státy pochopitelně o dohodách hotelů nic netuší. Garanci máte pouze tehdy, pokud pojedete s českou cestovní kanceláří, která pochopitelně nemůže poslat hosty do hotelu, se kterým nemá smlouvu.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *