19/09/2024

Důchody jsou aktuálně velkým tématem, přičemž se řeší všechno možné kolem nich. Předně je to samozřejmě jejich výše, která bude v reálném vyjádření v příštích letech spíše stagnovat, jelikož důchodový systém je na pokraji kolapsu, a tak není možné rozhazovat. Připravte se tedy na podobné přídavky jako letos a příští rok, které se pohybují kolem 300 Kč.

Už se to všechno ví

Dalším faktorem je ale věk pro odchod do důchodu. Také ten se bude průběžně navyšovat, a to jednoduše proto, že se lidé dožívají vyššího věku a cílem státu je to, aby v penzi netrávili tolik času. Bylo spočteno, že stát si může dovolit důchodce živit přibližně 21,5 roku. To by měl být průměrný čas strávený člověkem v Česku v důchodu.

Pryč jsou tedy všechny ty úvahy o tom, že by se důchodový věk měl ještě snižovat z dnešních 65 let. K tomu už jednoznačně nejsou a nebudou podmínky. Naopak, tato věková hranice rychle poroste, přičemž některé výpočty už ukazují, v kolika letech půjdou do penze dnešní zaměstnanci.

“Zvyšování důchodového věku podle návrhu MPSV je nerovnoměrné a různé rozdíly mezi jednotlivými generacemi neodpovídají prakticky stejným mezigeneračním rozdílům nárůstu naděje dožití ve věku 65 let,” informovala kriticky Česká demografická společnost, který rozebrala důchodovou reformu z pera Ministerstva práce a sociálních věcí.

Jak to bude vypadat v budoucnu?

Výpočty uvádějí, že lidé, kterým je dnes 25 let, půjdou do důchodu až v 70 letech. Třicetiletí půjdou do důchodu v 69 letech. Komu je dnes padesát roků, ten půjde v 66 letech. Je přitom zcela jasné, že čím jste mladší, tím déle si na důchod počkáte.

Lidé by se o tom, kdy odejdou do penze, dozví přibližně kolem padesátky, aby věděli, s čím počítat. Záležet přitom bude, jaký bude v danou dobu průměrný věk dožití. Pakliže bude třeba pětadevadesát let, bude to znamenat, že do důchodu půjdete až v 73 letech.

Čtěte také: Někteří důchodci v Česku berou od státu 200 tisíc korun. Co to má jako být, bouří se Češi

Je ovšem otázkou, zda to bude v budoucnu někdo řešit. Stát totiž stejně chce, aby lidé pracovali déle a neodcházeli do penze hned v ten moment, kdy jim na to vznikne nárok. Měla by tu být i pozitivní motivace k tomu, aby senioři v práci setrvávali.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *