19/09/2024

Tuzemské banky nejsou zrovna známy tím, že by rády přicházely s inovacemi. Naopak, většinou to vypadá tak, že by nejraději zůstaly u těch nejzastaralejších způsobů, jak zadávat a zpracovávat platby, jelikož za ty si pochopitelně mohou, respektive mohly, účtovat nejvyšší poplatky.

Lákavé zabezpečení

Teprve až nejrůznější vyzyvatelé a trendy je přesvědčí k tomu, aby zaváděly novinky. Na druhé straně ale také platí, že bankovní služby dnes již poskytují i nejrůznější fintechové společnosti, čímž bankám ubírají klienty. A tak se samotné banky snaží přicházet se službami, které by dříve v žádném případě nenabízely.

Česká spořitelna teď spustila skutečně zajímavou záležitost. Jmenuje se Bankovní Datatrezor a jde o svého druhu digitální ekvivalent běžné bezpečnostní schránky v bance. Ta má formu malého trezoru, do kterého si můžete dávat třeba vytištěné dokumenty, případně nějaké ty cennosti. Dnes mají ale lidé dokumenty spíše v digitální podobě a řeší, jak je zabezpečit.

Dobře víme, že takový pevný disk v počítači vám může zničehonic odejít, takže není vhodné mít dokumenty, ale třeba i cenné fotografie, uloženy pouze tam. K dispozici jsou dnes různá úložiště, ale ta jsou provozována obvykle zahraničními nebo začínajícími společnostmi, ve které nemusíte mít tu největší důvěru. Možná nechcete, aby vaše data ležela v datacentrech v zahraničí, případně se obáváte, že by taková firma mohla zničehonic skončit.

Všechno tohle řeší právě Datatrezor od České spořitelny, který je šifrovaný a navíc ještě podléhající bankovnímu tajemství. Můžete si sem uložit důležité dokumenty, doklady, smlouvy či přístupy k digitálním aktivům, jako jsou třeba akcie.

Není to zadarmo

K dispozici je 15 GB dat pro každého uživatele, což by mělo potřeby většiny lidí bohatě pokrýt. Služba přitom není zdarma, ale stojí 49 Kč měsíčně, což není úplně málo, ale na druhé straně je toto věc, do které lidé rádi investují.

Bankovní Datatrezor disponuje dvoustupňovým zabezpečením prostřednictvím Bank ID. Obsah je také zašifrovaný, a jak už bylo řečeno, na rozdíl od jiných služeb podléhá bankovnímu tajemství, byť to se v poslední době stává tak trochu vyprázdněným pojmem.

Čtěte také: Velká česká banka zavedla drsný poplatek. Češi toho mají plné zuby, tohle nemá obdoby

Pakliže by se vám náhodou něco stalo, hodí se informace, že Datatrezor je součástí dědického řízení v rámci bankovního účtu, tudíž by ho převzali vaši nejbližší příbuzní.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *