19/09/2024

Brzy možná bude trendem zbavovat se přebytečných nemovitostí. Zatímco dosud platilo, že byty a domy představovaly vhodný způsob alokace úspor a investic, jelikož nejenže nesly nájem, ale navíc ještě rostly na ceně zajímavým tempem ve výši 10 % ročně, všechno se může brzy změnit.

Všechno je stále složitější

Tím, že se z nemovitostí v České republice stal především investiční statek, došlo k tomu, že mnoho z nich přestává správně plnit svou primární funkci, kterou je určení k bydlení. Také proto se chystá další navyšování daně z nemovitosti, která by se měla přiblížit západním zemím, kde činí třeba i procento z ceny domu či bytu.

Tím to ale nekončí. Majitelé nemovitostí totiž musí splňovat stále více nejrůznějších povinností, které jim vlastnictví hodně znechutí. Od 1. července 2024 začala platit nepříjemná novinka spojená s novým stavebním zákonem. Ten už teď způsobuje obrovské množství problémů a v podstatě zastavil mnohá stavební řízení, ale běžným majitelům domů může ještě pořádně zavařit.

Od poloviny roku totiž vstoupilo v platnost i kontroverzní nařízení, které určuje, že majitelé nemovitostí musí mít ke stavbě přesnou projektovou dokumentaci, a tu také neustále uchovávat. A to v takovém stavu, která bude odpovídat tomu, jak byla nemovitost postavena či zrekonstruována.

Dokážete to splnit?

Mohlo by se zdát, že to bude platit až na ty stavby, které vzniknou na základě nového stavebního zákona. Jenže tak tomu není. Vztahuje se to retrospektivně úplně na všechny. Platí také, že pokud dům třeba prodáváte, musíte kvalitní dokumentaci předat kupujícímu.

Možná nakonec dospějete k tomu, že budete potřebovat vytvořit novou projektovou dokumentaci, a to podle toho, jak váš dům aktuálně vypadá. V České republice je totiž poměrně časté, že se mnohdy projekt nedodržel, případně se potom něco přistavovalo, což už nebylo tak úplně oficiální. A tady vzniká problém.

Pakliže totiž případné kontrole nepředložíte potřebnou dokumentaci, hrozí vám opravdu nepříjemná pokuta. Ta může dosáhnout až 400 tisíc korun, což je dvojnásobek původně navrhované částky. To zjevně nestačilo, a tak se to muselo finančně ještě více zpřísnit, což jen dokládá důležitost, jakou tomu stát přikládá.

Foto: Shutterstock

4 názory u článku “Majitelé domů a bytů v Česku jsou v koncích. V roce 2024 musí splnit nečekanou povinnost, jinak dostanou drsnou pokutu

  1. Zase pěkná hovadina.
    Opravili jsme dům po prarodičích, který je cca z roku 1889. Samozřejmě dokumentace k němu není, tzn., že ji budu muset nechat udělat ( jsem vdova), což nebude laciné. Když to neudělám, dostanu tučnou pokutu. A z čeho ji zaplatím, když mám nízký důchod. Není v tom náhodou úmysl , aby lidé museli nemovitosti prodat státu ?

  2. Delaji lidem zivot cim dal tim slozitejsi. To, co si dovoluje soucasna vlada, to si nedovolili ani komuniste. Proste, uzbylo lip.

  3. A co platy a důchody jako na západě to má jenom vláda a soudci

  4. Je to jednoduchý stát si dovolí přesně to co mu občan dovolí zamysleme se jak daleko jsme ochotny to nechat zajít🤟

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *