19/09/2024

Pokud člověk nemá porovnání, snese opravdu hodně. Jakmile ale má možnost srovnat tuzemské potraviny s těmi zahraničními, zejména když mají ještě stejný obal a vydávají se za stejný produkt, musí jednoznačně konstatovat, že výrobci nás v tuzemsku hrozivým způsobem šidí.

Stejné, a přesto odlišné

Nejde o nic jiného než pokračování kauzy dvojí kvality potravin, která už se v Česku řešila před několika lety. Nakonec se ukázalo, že ani Evropská unie s tím nic nezmůže, jakkoliv v jiných oblastech tak ráda nakazuje, ale když jsou tu šizeni čeští spotřebitelé, tak pro ně neudělá vůbec nic. Skončilo to tedy tak, že výrobci se jakoby umoudří a přestanou dělat s potravinami psí kusy, rozumějte vozit do České republiky odpad.

A jak myslíte, že to dopadlo? V některých ohledech je to snad ještě horší než dříve. Tomáš Pflanzer si dal na dovolené v Itálii známou zmrzlinu Cornetto od Algidy, přičemž byl příjemně překvapen její chutí. “Po několika týdnech v Itálii, jsem si řekl, že si ji připomenu i doma. Koupil jsem si tedy Cornetto i v Česku a čekal podobný zážitek,” napsal Pflanzer na svůj facebookový profil. “Jaké bylo moje zklamání, když jsem místo té nebeské mléčné dobroty dostal odpornou hmotu z rostlinného tuku.

Jistě, mohlo to být dáno momentálním rozpoložením nebo třeba i počasím, že Cornetto v Itálii chutnalo lépe. Přeci jen lidé inklinují věřit tomu, že je tyto velké značky nebudou nějakým zásadním způsobem šidit, protože by přeci šly samy proti sobě, že?

A tak nezbývalo, než se podívat na složení. Ukázalo se, že snad nemůže být odlišnější, a to pro produkt, který je prezentován jako jeden a ten samý. Pro výrobu italského Cornetta se používá pravé čerstvé mléko, máslo, vaječné bílky a smetana. Tedy suroviny, které bychom tam čekaly a které skutečně dokáží vykouzlit velmi dobrou chuť.

Cornetto v České republice je nepoživatelná hmota. V Itálii jde o skvělou zmrzlinu.

Používá se úplně jiné složení

A z čeho se vyrábí česká zmrzlina téhož názvu? Namísto čerstvého mléka je použito mléko z prášku. Zcela chybí máslo, vejce a smetana. Tyto složky jsou totiž u české verze nahrazeny rostlinnými oleji, konkrétně kokosovým a slunečnicovým.

Čtěte také: Dvojí kvalita Plzně. V Česku legendární pivo chutná úplně jinak než v Německu. Je to podvod na Čechy?

Celá kauza už nabyla opravdu značných rozměrů, jelikož lidé nevěří vlastním očím, jak je tady šidí. “Jistě se to vysvětlí specifickým českým tlakem na cenu,” komentoval to ironicky marketingový expert Martin Jaroš. “Těch 30 Kč je nějaká dočasná sleva – víte, jací my jsme slevoví fanatici. Našel jsem si cenu Cornetta v Itálii – podle internetu je to v průměru 1.22 EUR, tedy 30.96 Kč. Tedy zhruba stejně, jako ta slevová cena v Česku! Ovšem v Itálii za tuto cenu dostanete jídlo,” upřesnil ještě otázku ceny a vyzval tuzemské spotřebitele k bojkotu podobných výrobků.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *