19/09/2024

Jede to opravdu velmi rychle. Tak dlouho nás chlácholili, že se věci, jako jsou například plynové kotle nebo krbová kamna, zakazovat nebudou a že zprávy o tom jsou nepodložené, až se tak skutečně začalo dít.

Jde to do kopru

Třeba v Německu měly být plynové kotle zakázány už od letošního roku. Jen obrovsky hlasité upozornění odborníků zabránilo nejhoršímu, a nakonec se vše odložilo na neurčito. Buďte si však jistí, že tento nápad rozhodně nebyl definitivně shozen ze stolu. Ostatně, Evropská unie přijímá celou řadu opatření, která používání plynových kotlů v příštích letech prakticky vylučují.

Ještě rychleji to přitom může jít s krby, které jsou v České republice velmi oblíbené. Například v Německu již zakázali použití starších typů bez provedení úpravy, která má vést ke snížení počtu imisí. Regulace se však pravděpodobně bude stále zpřísňovat, a tak se to bude týkat většího a většího počtu kotlů.

Ve Skotsku potom zakázali využívání krbových kamen zcela, a to zatím instalaci těch nových. Vše začalo platit již od 1. dubna 2024, přičemž jde nejen o krby, ale také o kotle na dřevo. V této zemi jde přitom o velmi oblíbený způsob vytápění.

Je přitom zajímavé, že sám stát, který něco takového prosadil, si v tomto ohledu příliš nevěří, a ponechal si určitá zadní vrátka. Krby a kotle na dřevo totiž bude možné nadále využívat jako takzvané nouzové řešení, a to pro případ, kdyby selhalo například tepelné čerpadlo. Zjevně se s něčím takovým počítá, což není příliš povzbudivé.

Nepěkné nápady

Jak ale upozorňuje deník The Herald, coby nouzové topidlo to připadá v úvahu spíše pro větší domy, jelikož u těch menších lze výpadek řešit například použitím obyčejných elektrických přímotopů.

Další výjimka počítá s tím, že krby bude možné používat tam, kde není zavedena elektřina. Ještě že se blahosklonně myslelo alespoň na tyto okolnosti.

Ani v České republice přitom zákazy kotlů nejsou ničím novým. Od 1. září 2024 už totiž nesmíte používat kotle první a druhé emisní třídy. Jde o poměrně bezprecedentní krok, jelikož se tu domácnostem s funkčním topidlem zakazuje ho nadále využívat. Od toho je potom už jen krůček k dalším zákazům, které zcela jistě přijdou. A jelikož jsou teď krby na odpis, pravděpodobně tušíte, jakým to půjde směrem.

Foto: Shutterstock

1 názor u článku “Už je to tady. Zakázali krby na dřevo. Kdy to začne platit v České republice?

  1. Zakázali krby na dřevo.
    V Bruselu si myslí, že Evropa zachrání ovzduší. To by se na tom musel podílet celý svět. V Americe se pořádají závody velkých aut se dvěma výfuky nad kapotu, ze kterých se valí černý, hustý, jedovatý kouř. V jiných zemích chrlí komíny fabrik hustý kouř. V minulosti, kdo stavěl nový dům, tak si tam postavil i krb , jednak na vytápění a jednak na pohodu. A teď je budou muset zbořit nebo co ? To mě hlava nebere. Z Bruselu přicházejí jen samé rozkazy a zákazy. Už aby se EÚ rozpadla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *