19/09/2024

Jestli jezdíte autem, měli byste vědět, že povinná výbava vozidel prošla nedávnými změnami, které by vám mohly ušetřit nejen místo v kufru, ale i potenciální starosti při policejní kontrole. Od začátku roku už není potřeba mít v autě některé věci, které dříve byly vyžadovány. Přesto zůstává důležité, abyste si přesně ověřili, co musíte vozit, a co už můžete nechat doma.

Změny pro moderní auta

Největší změny se dotkly majitelů novějších modelů aut. Například náhradní žárovky a pojistky už nejsou součástí povinné výbavy. Moderní auta jsou často vybavena LED nebo xenonovými světlomety, které vyžadují méně údržby a jejichž životnost je podstatně delší. Tím pádem je pravděpodobnost, že budete potřebovat vyměnit žárovku během jízdy, minimální.

Co se týče další výbavy jako zvedák, klíč na matice nebo náhradní kolo, pokud máte auto s pneumatikami Run Flat s možností nouzového dojezdu a elektronickou detekci defektu, tyto položky s sebou také nemusíte vozit. Stejně tak, pokud vaše auto disponuje asistenční službou, můžete se na ni spolehnout v případě problémů.

Lékárnička – lehká, ale stále plně vybavená

I lékárnička prošla zjednodušením. Většina z nás zná boj s expirací a přeplněnou lékárničkou. Nyní je ale vše jednodušší – stačí mít obvaz hotový s jedním nebo dvěma polštářky, náplast, škrticí obinadlo, rukavice a isotermickou folii. Vyhození zbytečných položek nejen ušetří místo, ale i starosti s kontrolou expirace.

Foto: Shutterstock

Základní výbava, která zůstává

I přes tyto změny, některé věci zůstávají stejné. Reflexní vesta by měla být vždy po ruce, ideálně ve dveřích vozu, aby byla snadno dostupná při vystupování. A samozřejmě, výstražný trojúhelník, který musí být umístěn v předepsané vzdálenosti od auta v závislosti na typu silnice.

Proč dbát na povinnou výbavu?

Dodržování pravidel pro povinnou výbavu není jen o vyhnutí se pokutě. Je to základní součást zajištění vaší bezpečnosti a bezpečnosti ostatních účastníků silničního provozu. Právě připravenost na nečekané situace může výrazně zvýšit vaše šance na bezpečné dořešení jakékoliv krizové situace na cestách.

Foto: Shutterstock, zdroj: Rixo, Srovnejto

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *