18/10/2024

Možná si říkáte, jaký dopad bude mít změna klimatu zrovna na vás, respektive město, ve kterém dlouhodobě žijete a plánujete zde trávit i budoucnost. Na tuto otázku překvapivě existuje odpověď, která však není příliš pozitivní.

Přesuneme se daleko na jih

V rámci projektu Future Urban Climates se můžete podívat na to, jak bude ve velkých českých městech za 60 let, a to z hlediska počasí. Jak se ukazuje, za tuto dobu bude v našich končinách panovat podobné podnebí jako v Bulharsku.

Při zadání většiny krajských měst České republiky se totiž mapa odkáže s přirovnáním právě na některé město v této jihoevropské zemi, která je známá tím, že tu jsou teploty velmi vysoké. Například Praha na tom bude podobně jako dnes město Karlovo v Bulharsku.

Z hlediska teploty by to mělo znamenat průměrný nárůst o 6 stupňů Celsia v létě. To není zrovna málo, když už dnes tu máme teploty, které dosahují třeba 39 stupňů. Za pár desítek let tedy bude pravidelně přesahovat čtyřicítku.

Možná si řeknete, že když to vydrží někde na jihu Evropy, tak to vydržíme i v České republice. To by však byl velmi zjednodušující pohled. Tady se totiž bavíme především o teplotách, nikoliv o celkovém rázu podnebí. Zatímco Bulharsko má moře a s ním spojené jevy, které působí přirozeně ochlazujícím dojmem, Česká republika nic takového nemá. Pakliže takové teploty zavládnout v betonové Praze, může to být opravdový problém.

Zima přestane existovat

Možná ještě problematičtější to bude se zimním obdobím, které definitivně přestane existovat v takové podobě, v jaké ho známe dnes. Ostatně, první náznaky se projevují už teď, kdy tu je jen velmi málo sněhu a teploty jsou nečekaně vysoké. V průměru budou v roce 2080 zimy teplejší o pět stupňů Celsia.

Čtěte také: Na Evropu se řítí hrozná věc. Brzy to rupne i v Česku a bude to pořádná divočina

Některé lokality v Evropě ale mohou dopadnout ještě hůře, a to zejména tehdy, pokud bude oteplování probíhat ve stále stejné intenzitě a nepodaří se ho zmírnit. To už podle řady odborníků stejně není možné. V takovém případě by třeba v některých oblastech Chorvatska nebo Španělska mohly teploty vzrůst až o 8 °C. Pravděpodobně by se tam tedy pravidelně překračovaly padesátky.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *