18/10/2024

Odborníci stále častěji upozorňují, že bychom si neměli zahrávat s energetickou stabilitou, zejména s odkazem na elektrickou síť. Ačkoliv se nám může jevit, že je velmi robustní a dobře spravovaná, nejrůznější zásahy a dysbalance vznikající v poslední době z ní činí velmi ohroženou část infrastruktury. Málokdo si přitom uvědomuje, jakou paseku by způsobilo, kdyby zkolabovala.

Takhle to bude vypadat

Řada expertů ostatně už neřeší otázku, zda v Evropě přijde masivní blackout, tedy výpadek elektřiny, ale kdy se tak stane. Region střední Evropy, kam spadá Česká republika, přitom kvůli německým experimentům patří mezi ty nejohroženější. Zdejší soustava je pod permanentním náporem větrníků a solárů z Německa, které vyrábějí elektřinu zcela nekontrolovaně.

Jak to také může dopadnout, ukázal před pár týdny obří výpadek elektřiny na Balkánském poloostrově. Ten nezasáhl jen jednu zemi, ale rovnou čtyři, jelikož i zde je elektrická síť velmi úzce propojena. Bez proudu se najednou ocitli v Chorvatsku, Černé Hoře, Bosně a Hercegovině a Albánii. Výpadek byl také poměrně dlouhý, když trval až čtyři hodiny.

Možná si říkáte, že bez elektřiny se přeci nehroutí svět a nějakou tu chvíli bez ní případně vydržíme. To je ale v dnešní, plně elektrifikované době, velmi mylný předpoklad. I v případě tohoto relativně krátkého blackoutu, jelikož se počítá s tím, že může přijít i takový, který bude trvat celé dny, totiž na řadě míst zavládl chaos.

Záchranu přineslo uhlí

Jako první byla postižena doprava, kdy se začaly tvořit obrovské kolony aut, jelikož nefungovala světelná signalizace. Hodně divoké to bylo také v obchodních centrech, kde najednou zhasla světla, nebylo nic vidět a propukla panika.

Čtěte také: Kdo v Česku používá elektřinu, musí od července zaplatit nový poplatek. To nikdo nečekal, zase nás podojili

Podle dostupných informací přitom blackout pomohlo vyřešit zvýšené nasazení jedné z velkých uhelných elektráren na poloostrově. Situaci tedy zachránil tento starý a odepisovaný zdroj, který je v Evropě sankcionován a jsou tu tlaky na jeho kompletní odstavení.

Foto: Shutterstock

1 názor u článku “Na Evropu se řítí hrozná věc. Brzy to rupne i v Česku a bude to pořádná divočina

  1. Proti přebytku výk9nu tlačícího se z Německa a z Polska (také z Německého baltu) stojí na vstupu do ČR docelá drahé regulační transformátory, které jsou schopny omezit přetok výkonu na naší sítí akceptovatelnou velikost. Váš článek platil tak cca před 8 až 10 lety.
    Nestrašte proto lidi blackoutem, a pište zprávy pozitivního charakteru. Tohle jsou laciné kecy v době kdy u ná# uhlí ještě jede.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *