02/07/2024

Do České republiky opět doputovalo zboží, které zde v žádném případě nemělo co dělat. Bohužel se ukazuje, že se to děje stále častěji a obchodní řetězce mají už pořádný kus másla na hlavě. Státní zemědělská a potravinářská inspekce dosud kontrolovala zboží až v samotných obchodech při prodeji, avšak tentokrát změnila taktiku. Nutno říct, že udělala dobře.

Mohl to být průšvih

Došlo totiž k záchytu chilli papriček o celkové hmotnosti 1135 kilogramů. To je na tuto potravinu obrovské množství. “Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně nevpustili na trh zásilku chilli papriček, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost reziduí pesticidů v nadlimitním množství,” uvedla SZPI na svých webových stránkách.

Dovozcem této potraviny do České republiky byly společnost TeTe Fresh s.r.o. a PTTAN s.r.o., které sídlí v Praze. Analýza v akreditované laboratoři v potravině prokázala přítomnost reziduí následujících pesticidů: dimethoat v množství 0,023 mg/kg (miligramů na kilogram, limit: 0,01 mg/kg), chlorfenapyr v množství 0,081 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg) a tolfenpyrad v množství 0,10 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

Jak je vidět, v případě papriček byly limity překročeny skutečně významně. Tyto limity tam nejsou jen tak pro nic za nic. Dané látky jsou totiž skutečně škodlivé, zejména pokud se vyskytují v takovém množství. Pakliže by se zelenina dostala do prodeje, pravděpodobně by byla hned zkonzumována, a už by se nedalo zajistit její stažení.

Naprosto nepřijatelné papričky nám tu chtěli prodávat. / Foto: SZPI

Je toho moc

Takhle naštěstí došlo k tomu, že byla várka zachycena při vstupu na trh a nedostala se do prodejní sítě. Obě problematické šarže papriček musely být okamžitě zlikvidovány. Dovozci teď dostanou pokutu, která by měla být pořádně mastná, aby si něco takového napříště rozmysleli.

Čtěte také: Obchodní řetězce v Česku dávají slevu jen někomu. Podívejte se, jak vás šidí

V poslední době se přitom SZPI zaměřuje právě na testy zeleniny a ovoce, jelikož se ukazuje, že právě u nich dochází často k překračování limitů u regulovaných látek. Obchodníci podle všeho dlouho hřešili na to, že se to příliš nekontrolovalo. Také tu hraje roli to, že se běžné věci dovážejí z dalekých zemí, kde jsou k mání nejlevněji.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *