30/06/2024

Česká televize se v současné době netěší vůbec dobré reputaci. Na jedné straně se mluví o tom, jak nezvládá vytvářet vyvážené zpravodajství a publicistiku, kdy tamní hlavní tváře už ani nezastírají, za jaký tým kopou. Na straně druhé potom ČT žádá navýšení koncesionářských poplatků a předně i to, aby je platil už opravdu každý, nikoliv jen ten, kdo má doma televizní přijímač.

Proč to není na Nově?

To vše vytváří vůči České televizi obrovskou averzi, která se snadno může přeměnit v mnohem větší pohyb, který by vedl až k její transformaci v jinou formu média. Mnozí totiž namítají, že veřejnoprávní model už je v dnešní době, kdy je produkce obsahu velmi jednoduchá, naprosto vyčerpaný. Vede se také debata o tom, co by taková stanice měla vlastně vysílat.

ČT se totiž rozkročila do mnoha směrů a je jedním z dominantních tvůrců původní tvorby, ale také nejrůznějších zábavních pořadů. Mimořádné oblibě se těší zejména StarDance, byť je otázkou, zda by ho nezvládly produkovat komerční stanice, a to možná v ještě lepší podobě.

Kolem nové sezóny StarDance, která se bude vysílat netradičně už letos, tedy pouhý rok po té minulé, je přitom pořádně rušno. Česká televize totiž udělala krok, který působí dojmem vyřizování si účtů mezi tvůrci tohoto pořadu.

Hodnocení Zdeňka Chlopčíka ve StarDance bude divákům chybět. / Foto: Česká televize

Nechápe ani tanečník

Zničehonic musel skončit nejoblíbenější porotce Zdeněk Chlopčík, a to nikoliv z vlastního rozhodnutí, nýbrž proto, že tak rozhodlo vedení. Kolem jeho konce ale panuje pořádná pachuť, stejně jako divácká nevole. “To si snad dělají srandu, vyhodit nejlepšího porotce. Proč nepustili Genzera, který neumí ani tancovat, nebo tu afektovanou Drexler,” ptá se divačka Klára, která viděla zatím všechny sezóny StarDance.

Nad způsobem, jakým se Česká televize s Chlopčíkem rozloučila, se podivuje i někdejší taneční mistr pořadu Jan Onder. “Zdeněk byl konstantou pořadu, odvedl velmi dobrou práci za těch bezmála 20 let a je třeba mu hezky poděkovat. Všechno jednou končí, každý se dá nahradit, ale výrok od kreativní producentky projektu ve smyslu »Zdeňku, dík«, zdá se mi, že je trochu málo,” uvedl tanečník pro server Život v Česku.

Čtěte také: Fridrichová udělala hrozný malér. Lidé chtějí rušit Českou televizi. To je konečná

Spekuluje se přitom o tom, že po letošní sezóně potká StarDance ještě mnohem více změn. Pravděpodobně totiž skončí i moderátorská dvojice v podobě Marka Ebena a Terezy Kostkové. Na prvního jmenovaného se již mnoho let snáší kritika za styl moderování, který prý do dnešní doby již nepatří.

Foto: Česká televize

Nenechte si ujít
Na dovolenou se lidé těší proto, že okamžikem, kdy nasednou do letadla, mohou všechno na týden nebo 14 dní vypustit a užívat si volného času s rodinou. Není proto nic horšího než to, že se něco pokazí a musí se řešit přímo na místě, kde už byste měli čerpat zaplacené služby a nechat se obskakovat personálem. Může se však docela klidně stát, že ten samý personál vás vyhodí z hotelu. Nemusíte si toho ani všimnout Děje se to bohužel každoročně a tento rok není výjimkou. Nutno dodat, že se to týká pouze některých zemí, které nejsou v Evropské unii a kde platí přeci jenom trochu jiná pravidla. Trh cestovních kanceláří a agentur je velmi konkurenční a podnikatelé na jedné i druhé straně toho tudíž využívají. Například v Turecku, kam každoročně vyrážejí stovky tisíc lidí z České republiky, se vám může přihodit opravdu nemilá věc. Zejména tehdy, pokud jste si zájezd neobjednali přímo u české cestovky, ale naklikali jste si ho u cestovní agentury. Lidé přitom většinou nerozlišují, ovšem rozdíl spočívá v tom, že zatímco cestovka nabízí pouze své nasmlouvané hotely, agentura agreguje nabídku celého trhu. Navíc v posledních letech často zahrnuje také zájezdy od zahraničních cestovek. A právě tady je v některých kombinacích zaděláno na velký problém. Ani si to nemusíte uvědomit, ale budete cestovat například s německou cestovkou. Někdy je to s odletem z Německa, ale tyto společnosti už lety vypravují i z Prahy. Exkluzivní smlouvy Takto se ale s německou cestovkou můžete dostat do hotelu, který má pro turisty z České republiky exkluzivně zamluvená česká cestovní kancelář. A v takovém případě vás daný hotel nemůže ubytovat, jelikož by porušil podmínky. “Přijeli jsme po půlnoci na hotel, ale tam nám recepční oznámil, že nás jednoduše neubytuje. Prý mají smlouvu s jinou českou cestovkou a nám měli říct, že tento pobyt nemůžeme uskutečnit,” líčí paní Romana z Třebíče s odkazem na dovolenou v Turecku. Čtěte také: Úřady vydaly červené varování pro Turecko a další tři evropské země. Hlavně tam nejezděte “Celý zbytek noci jsme tak museli strávit v lobby hotelu a od rána se pokoušeli sjednat nápravu. Ovšem delegát od německé cestovky mluvil jen německy a anglicky, takže to bylo dost komplikované. Nakonec se ale podařilo najít náhradní hotel, do kterého jsme se odpoledne přesunuli,” líčí zákaznice. Bohužel to ale znamenalo značné nepříjemnosti a ztrátu téměř jednoho dne z týdenní dovolené. “To vám pochopitelně nikdo nenahradí. Jako kompenzaci jsme od cestovní kanceláře dostali pouze výlet na raftech.“ Foto: Shutterstock [...]
Češi ve velkém vyrazili do Chorvatska, přičemž musí počítat s tím, že směřují do rekordní sezóny, kterou na Jadranu letos budou mít. Navzdory předpokladům totiž o tuto destinaci po loňském masivním zdražování neopadl zájem, ba právě naopak. Turisté ze západní Evropy jsou schopni platit doslova cokoliv, a tak i letos tamní podnikatelé významným způsobem zdražili své služby. Rozumné ceny nečekejte Nelze se jim příliš divit, jelikož ceny v tržní ekonomice určuje poptávka. A pokud nějakou službu vyprodáte za už tak vysokou cenu, nezbývá vám, než ji opět zvýšit. Budete to dělat do té doby, než začne poptávka klesat, a vy budete vědět, že jste dosáhli rovnovážného stavu. V důsledku tohoto zájmu o Chorvatsko vás ale některé věci vyjdou opravdu velmi draho. Typické jsou pochopitelně restaurace, kdy ty na rušných místech jsou opravdu drahé. Třeba v Dubrovníku a okolí zaplatíte na promenádě za obyčejné jídlo kolem 25 euro, za pivo potom 7 euro. Pokud byste si chtěli dát něco dobrého, jako je například čerstvá ryba, počítejte s částkou 60 euro. V lepších podnicích však může být i podstatně vyšší. Za jídlo jsou Češi ještě ochotni zaplatit. Co jim ale nejde do hlavy, to jsou ceny lehátek a slunečníků, které meziročně opět vyletěly. Tady totiž nevidí kdovíjakou přidanou hodnotu, ale pouze možnost trochu pohodlněji si na pláži lehnout. Pronájem lehátka a slunečníku si v Chorvatsku dobře rozmyslete. Je to jen pro ty nejbohatší. Nehezké srovnání Avšak toto pohodlí leze do peněz. Například na pláži Banje v Dubrovníku byly ceny v červnu, tedy ještě před hlavní sezónou, téměř neúnosné. “Za jedno lehátko tu chtějí 25 euro a za slunečník dalších 8 euro. Jsme tu ve dvou na 14 dní, tak si to spočítejte,” líčí paní Jaroslava ze Znojma. A skutečně, cena za pouhá lehátka se slunečníkem za pobyt v takovém případě činí přibližně 20 tisíc korun. “To je polovina toho, kolik jsme dali za ubytování, které také nebylo zrovna levné. A teď si k tomu připočtěte ještě to jejich předražené jídlo.“ Čtěte také: Češi v Chorvatsku tvrdě narazili. Důchodce šoupli rovnou do basy Jako enormní se tyto ceny jeví zejména tehdy, pokud si je dáte do souvislostí. Tento pár by totiž mohl také vyjet na leteckou dovolenou do Turecka nebo Egypta, kde by měl za 40 tisíc korun na dva týdny absolutně všechno v ceně. Dopravu, ubytování, stravování formou all inclusive a také lehátka a slunečníky na pláži či u bazénů. Navíc nikoliv v apartmánu, ale v 5hvězdičkovém hotelu, kde vám pravidelně uklidí pokoj a kde můžete využívat i doprovodného programu. Foto: Shutterstock [...]
Začaly letní prázdniny a sezóna se rozjela na plno. A jak se ukazuje, opět to tak nikdo nečekal, jelikož nápor na letištích se nedaří adekvátním způsobem zvládat. V důsledku toho hlásí lety z tuzemských letišť významná zpoždění, která jsou vždy velmi nepříjemná. Lidem se to nezdá Největší problémy má dominantní český dopravce, kterým je společnost Smartwings. Na ní si v posledních dnech stěžuje velké množství lidí, jelikož její lety jsou neustále zpožděné. Letecká společnost musela na celou záležitost veřejně reagovat, kdy to svedla na okolnosti, které nedokáže ovlivnit. “Vzhledem k silné regulaci vzdušného prostoru ze strany Eurocontrolu dochází v současné době u nadprůměrného množství letů ke zpožděním, která jsou mimo naši kontrolu,” uvedla aerolinka na sociálních sítích. “Největší problémy zaznamenáváme ve vzdušném prostoru Turecka, zejména u letiště Antalya, kde jen během soboty došlo ke zpoždění všech 30 našich letů.“ S takovým vysvětlením však někteří cestující nesouhlasí. Poukazují na skutečnost, že zpoždění mají hlavně lety společnosti Smartwings. “Tak zajímavé ovšem je to, že podle odletové cedule v Antalya měly v pátek odpoledne zpoždění pouze všechny lety od Smartwings, takže letištěm to nebude,” uvedla Yvona Hřebačková, která musela na odlet čekat dlouhé čtyři hodiny. “Smutné je, že je to naše jediná a mizerná letecká společnost.“ Letadla Smartwings nabírají značná zpoždění. Bude to drahé Další cestující už se domlouvají, jak budou od letecké společnosti nárokovat odškodnění za zpoždění, na které mají ze zákona nárok. Při zpoždění delším než 3 hodiny můžete u letů do většiny destinací žádat o odškodnění ve výši 400 euro, tedy přibližně 10 000 Kč. Čtěte také: Smartwings neskutečně vyběhlo s cestujícími. Copak jsme psi? Připravte se na nejhorší Jak někteří zákazníci upozorňují, Smartwings se na tyto nároky často pokouší nereagovat nebo je zamítá. Ovšem neoprávněně. V takovém případě lze využít některou z řady služeb, které vám váš nárok na odškodnění pomohou získat, a to za cenu určité provize. Foto: Shutterstock [...]

3 názory u článku “Česká televize vyhodila velkou hvězdu. Diváci se bouří, tohle se nemělo stát

  1. Však se na to nikdo už dívat nebude!To si pište! Už ti chytří nahoře mi pijí krev! Vyhazovat skvělé lidi!

  2. Kdo se může nad takovou blbostí bouřit! Ať je povyhazují všechny a zruší tu nesmyslnou kravinu

  3. Kolo je pěkné na důchodce s podprůměrným cca 3500 Kč dosti drahé. Ale co je dnes levné? Dle pana Fialu inflace s jejich pomocí klesanrbory kg 38 Kč máslo 45 Kč o mase a dalším pomlčet.K veci v článku píšete dojeď 64 km a v tecmick vh parametrech dojet 30 km snad jsem se neplatí. Co je pravda?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *