28/09/2024

Něco podobného se jen tak nestává a pouze to značí, jak moc výjimečné je letošní léto, a to už na samotném svém začátku. Britské úřady totiž vydaly takzvanou červenou výstrahu, v rámci které varují před cestami do některých evropských zemí. V tomto případě jde o Řecko, Turecko, Španělsko a Kypr.

Nejhorší v dějinách

V příštích dnech by totiž v těchto zemích dle meteorologů mělo zavládnout takové horko, že je třeba zvážit veškeré cesty do nich. Aktuální vlnu veder způsobuje horký a prašný vítr ze Severní Afriky, který ovlivňuje celý region jižní Evropy.

Tato vlna veder přepíše historii,” uvedl v řecké televizi meteorolog Panos Giannopoulos, kterého citoval server Daily Mirror. Záhy dodal, proč to vidí takto dramaticky. “V celém 20. století jsme ještě neměli vlnu horka před 19. červnem. Několik jsme jich měli už ve 21. století, ale žádná nebyla před 15. červnem.

Přitom právě od tohoto data jsou v Řecku a dalších zemích obrovská vedra. Teploty by v těchto dnech měly dosahovat ohromujících 45 °C. To je zkrátka příliš a může to vyvolat značné problémy. Podobně teplo bude také v Turecku a na Kypru. Na tomto ostrově dokonce padl historický rekord, kdy tam v minulém týdnu rovněž naměřili pětačtyřicet stupňů. Vysokým teplotám čelí také Španělsko, ovšem to se na některých místech, jako je například Mallorka, potýká i s povodněmi.

Není vyloučeno, že teploty překročí 50 °C. / Foto: Shutterstock

Tohle není vůbec dobré

Meteorologové začínají mít o toto léto skutečně vážné obavy. Aktuální vlna veder by měla vydržet přinejmenším do konce června. Ovšem je otázkou, zda na ni nenaváže rovnou další, a třeba ještě mnohem horší.

Čtěte také: Na Evropu se řítí hrozná věc. Odborníci už vědí, co se tady semele, Česko nevyjímaje. Dramatické změny

Obavy se pojí také s konáním Olympijských her ve Francii. Také v této zemi je mimořádné horko a olympiáda se může odehrávat za opravdu vysokých teplot, což pro sportovce není vůbec nic příjemného.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *