28/09/2024

Restaurace v České republice v posledních dvou třech letech velmi výrazně zdražily. Zcela vážně to ohrožuje zvyklosti zaměstnanců, kteří si rádi každý pracovní den zašli na nějaký ten dobrý oběd do blízkého podniku. Takzvaná obědová menu byla v Česku v podstatě institucí a mnozí se podivovali nad tím, jak mohou být tak levná.

Taková je nabídka

Skutečně, dobré jídlo jste dostali do 100 Kč, tudíž se takto dalo bez problémů stravovat, obzvlášť s podporou stravenek. Jenže to jednoduše skončilo a už se to nikdy nevrátí. Rozhodně ne v takové míře, na jakou jsme byli zvyklí.

Lidé tudíž hledají alternativy. Někteří si nosí obědy z domova a ohřívají si je v kuchyňce, další volí levnější možnosti stravování venku. A těmi jsou nejrůznější jídelny, kterých je v Česku stále poměrně dost. A nejde jen o podnikové jídelny, ale i takové, které jsou určeny veřejnosti. Často jde doslova o skryté klenoty, kde se stále dá najíst kolem té stovky, a mnohdy opravdu chutně.

Jednu takovou jídelnu překvapivě provozují komunisté a nachází se v ulici Politických vězňů v Praze. Ve svém videu na ni upozornil youtuber Starej fotr, který ji také navštívil. Zjistil, že každý den se vaří dvě hlavní jídla a jedna polévka.

Všechna hlavní jídla stojí shodně 119 Kč a v nabídce je například vepřový řízek s bramborem, vepřová krkovice s variací knedlíků a zelím, kuřecí medailonky s hranolky nebo třeba vídeňský guláš s knedlíkem. Polévky jsou potom k mání za 35 Kč. To nejsou na dnešní dobu vůbec špatné ceny.

Poctivá kuchyně

Přestože je jídelna malá a vypadá spíše jako nějaký klub, mohou ji navštívit i lidé z ulice. Je ale třeba se dobře porozhlížet, jelikož je poměrně dobře skrytá. “Chodím sem moc ráda. Za takové peníze se tak dobře už jinde nenajíte,” říká paní Helena, která pracuje nedaleko. “Navíc tu vaří jako za starých dobrých časů, a to opravdu poctivě.

Pravdou je, že porce jsou skutečně velké a jídlo nechutná špatně. Starej fotr zde pochválil vepřovou krkovici. “To je pořádnej kus masa, a jak se rozpadá, je to úplně měkký,” konstatoval s tím, že bramborový knedlík mu příliš nechutnal, ale houskový je dobrý.

Čtěte také: Čech otevřel 70 let staré konzervy z dob bolševika. Našel v nich neuvěřitelné věci

Je třeba počítat s tím, že vám zde uvaří prakticky pokaždé klasiku. Žádnou velkou gastronomii nečekejte, jde tu hlavně o hutná česká jídla připravovaná podle starých norem. A to jsou věci, které mnozí strávníci dokáží ocenit.

Foto: Shutterstock

4 názory u článku “Komunisté v Česku otevřeli restauraci. Vaří tam jako za bolševika, Češi jsou nadšení

  1. Může autor vysvětlit, kdo jsou podle něj komunisté a jak přišel na to, že restauraci provozují?

  2. Když se chce tak to jde. Je to jenom čestná výjimka. Převládají však zlatokopové.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *