30/06/2024

Kdo by v dnešní době nechtěl zbohatnout? Bohužel, pro běžného zaměstnance, který pobírá nějakých 50 tisíc korun měsíčně hrubého, to zůstane stále v rovině snů. Přesto však existují možnosti, jak toho dosáhnout, a některé z nich jsou až překvapivě jednoduché. Jistě, nebavíme se tu o zázračném majetku, ovšem hranice jednoho milionu korun už je pro řadu lidí tím, co považují za bohatství.

Doby dávno minulé

Za těmito možnostmi často stojí jeden z českých fenoménů, a to je sběratelství. V České republice skutečně platí, že se sbírá opravdu kdeco. A lidé si často ani neuvědomí, že doma mají něco, po čem někdo jiný touží a za co je ochoten zaplatit nehorázný balík peněz. Může to být třeba porcelán po babičce, gramofonové desky nebo vzácné mince.

To jsou všechno profláknuté věci, ale ukazuje se, že meze představivosti se v tomto ohledu vůbec nekladou. Do módy se teď dostávají věci, které se používaly v dobách Československé socialistické republiky. Tomuto období máme tendenci říkat “za bolševika”. Pravdou je, že tehdejší společnost měla celou řadu unikátních prvků.

Například zde fungovaly speciální obchody, takzvané Tuzexy, kde jste si nakoupili pouze za speciální měnu, kterou však nebylo jednoduché sehnat. Šlo o tuzexové poukázky, kterým se neřeklo jinak než bony. Získat jste je mohli například od vexláků, ale přístup k nim mohli mít třeba i vaši příbuzní z ciziny. Tyto poukázky vás potom opravňovaly k nákupu západního a kvalitního zboží.

Nemáte takovéto tuzexové poukázky doma? Bony z vás mohou udělat boháče. / Foto: Filatelie Klim

Kdo si to nechal, vyhrává

Na něco takového pochopitelně málokdo vzpomíná rád, protože dnes je situace úplně jiná. Ovšem z hlediska sběratelství začaly mít tyto poukázky obrovskou hodnotu, a to i proto, že je mnoho lidí po změně režimu vyhodila. Mnozí si je ale nechali a mohou z toho teď těžit.

Například 50haléřový bon se nedávno vydražil v aukci za neuvěřitelnou sumu dosahující 1,26 milionu korun. Přitom se to nečekalo, jelikož vyvolávací cena byla stanovena na 10 tisíc korun. Ukazuje to, jak moc se situace změnila a jak obrovský zájem po některých z těchto poukázek je.

Nejzajímavější situace může nastat, pokud má někdo doma třeba celý štos takovýchto zdánlivě bezcenných papírků. Jistě, ne všechny mají zatím takovou hodnotu. Ale pokud jich máte hodně, může být zajímavý prodej třeba i v desetitisícových částkách.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *