29/06/2024

Těžko věřit tomu, co se aktuálně v Bruselu odehrává. Jde o další zoufalý krok úředníků, který bohužel schytají běžní občané, a to i ti v České republice, jelikož nemáme žádnou šanci se z těchto nařízení a opatření vymanit. Došlo totiž k uvalení cel na levná čínská vozidla, konkrétně ta s elektrickým pohonem.

Co to zase vymysleli?

Vše je třeba zasadit do kontextu. Evropská unie se rozhodla, že od roku 2035 nebude možné vyrábět a na zdejším trhu prodávat vozidla se spalovacím motorem. Už to vyvolalo obrovskou bouři, protože podle expertů na to není připravena infrastruktura ani peněženky zákazníků. Jediná povolená elektroauta jsou totiž podstatně dražší.

Na to padaly argumenty, že vývoj přeci povede k tomu, že se technologie elektromobilů bude zlevňovat a spolu s ní i koncový produkt. To se nakonec skutečně děje. Zejména v Číně dnes dokáží elektrovozy produkovat poměrně levně, a to ve velmi slušné kvalitě. Jenže co se nestalo. Tento velmi konkurenceschopný produkt začali vyvážet do Evropy. A zdejší automobilky včetně mladoboleslavské Škody Auto mají náhle problém. Nedokáží mu totiž vytvořit adekvátní konkurenci.

Zákazníkům je přitom vcelku jedno, zda si koupí Škodovku nebo elektrické vozidlo čínské provenience od automobilky, o které dosud neslyšeli. Hlavně, že bude odpovídat poměr ceny a výkonu, což se v tomto případě děje měrou vrchovatou. Prodeje čínských vozů rostou v Evropě velmi rychle, a to právě na úkor místních prodejců. A těm navíc padají ještě prodeje v samotné Číně, protože tam už o jejich vozy také logicky není žádný zájem.

Auta se brzy prodraží

A co udělala Evropská unie? Jednoduše na čínská auta uvalila cla, která budou dosahovat až 38 %. Včetně různých dalších poplatků mohou přitom dosáhnout takřka až 50 % z ceny vozidla. Nejvíce to přitom odnesla automobilka SAIC, která vyrábí v Česku velmi oblíbená auta pod značkou MG. Ta se tu prodávají jako po másle, včetně těch elektrických. Brzy však pořádně zdraží. Cla vstupují v platnost od 4. července 2024, tedy za necelý měsíc.

Brusel dnes v podstatě lidem v EU zakázal levná elektroauta. Čína teď bude říkat, že EU jedná v rozporu s cílem snižovat globální emise CO2. A pokud elektrovozy opravdu emise snižují – jak tvrdí sama EU -, bude mít Čína vlastně pravdu. Další fiasko Green Dealu,” komentoval to ekonom Lukáš Kovanda.

Čtěte také: Nejhorší benzinky v Česku. Pokud tady natankujete, odděláte si šmahem auto

Některé čínské automobilky podle všeho s evropskými úřady spolupracovaly a vymohly si o něco nižší cla. Například Geely, pod které spadá i švédské Volvo, bude platit 20 % a největší světová automobilka BYD dokonce jen 17 %. To celé přitom budí pochybnosti o tom, proč se tu měří dvojím metrem.

Foto: Shutterstock

Nenechte si ujít
Ačkoliv jsou obecně banky v České republice mimořádně bezpečné, stále platí, že nejrůznější organizované skupiny se na ně budou zaměřovat a zkoušet, zda by se náhodou nedaly prolomit. Dnes už se totiž bankovní loupeže nedělají postaru na pobočkách, kde žádné velké peníze nejsou, ale jdou virtuální cestou. Není to vůbec dobré Dosud přitom platilo, že se v Česku nepříjemně rozšířily podvody cílené na individuální klienty. Nejrůznější vykukové se tváří jako bankéři vaší banky, přičemž vám dokáží dokonce volat z čísla, které vypadá jako to náležící bance, a snaží se z vás za nejrůznějšími záminkami vylákat přihlašovací údaje k vašemu účtu. Tyto způsoby jsou bohužel velmi úspěšné, a často na ně naletí i zkušenější klienti. Takové případy mohou být doslova drtivé, jelikož kvůli jedné drobné chybě můžete přijít klidně o celoživotní úspory, což už se v mnoha případech stalo. Mnohem méně ovšem organizované skupiny útočí na samotné banky, které bývají velmi dobře zabezpečné. Jedné z významných českých bank se to ale teď stalo. Jde o Fio Banku, která v minulém týdnu zaznamenávala masivní výpadky, a to v důsledku kybernetických útoků, jež trvaly celé dny. Podle samotné banky byla omezena pouze dostupnost služeb, ale peníze klientů zůstaly v bezpečí. “Omlouváme se za komplikace, ale v důsledku kybernetického DDoS útoku mohou být dočasně nedostupné naše bankovnictví, e-Broker nebo platby kartou na internetu,” uvedla ve svém prohlášení banka, která následně přiznala, že se akce ještě opakovala. Fio Banka čelí závažným problémům, které vedou k nedostupnosti jejích služeb. Pořádný zmatek Někteří klienti si však stěžují, že měli přijít o své peníze, a to konkrétně na Slovensku, kde pobočka Fio Banky také působí. “Když už se mi na web na třetí pokus podařilo přihlásit, zjistila jsem, že mám na účtu jen 20 euro, přičemž 1300 euro bylo převedeno v rámci evropské platby,” uvedla pro televizi RTVS jedna z poškozených klientek. S podobným případem se ozvali i další, což měla potvrdit také policie, na kterou se lidé obracejí i se ztrátou výrazně vyšších částek. Omlouváme se za komplikace, ale v důsledku kybernetického DDoS útoku mohou být dočasně nedostupné naše bankovnictví, e-Broker nebo platby kartou na internetu. Kolegové na odstranění potíží intenzivně pracují. Děkujeme za trpělivost.Citlivá data ani finance v ohrožení nejsou.— Fio banka (@Fio_banka) June 19, 2024 Čtěte také: Největší česká banka varovala klienty. Mohou přijít o všechny úspory ze svých účtů Podle samotné Fio Banky však tyto záležitosti nesouvisí. Samotný útok na banku jako celek neměl za následek ztrátu finančních prostředků klientů. To se však může přihodit poté, co lidé naletí na některý z výše zmíněných podvodů. Je však možné, že organizovaná skupina zneužila zmatku a vydávala se například za bankéře, kteří mohou s nedostupností internetového bankovnictví pomoci. Ve skutečnosti jim potom klienti mohli bezděčně odevzdat přihlašovací údaje a přijít tak o peníze. Foto: Shutterstock [...]
Aktuálně zažíváme skutečně silný náběh léta, kdy teploty dosahují tropických hodnot, ale stále ještě nejsou přemrštěné. To by se však brzy mohlo výrazným způsobem změnit. Bohužel je velmi pravděpodobné, že Česká republika zažije drtivý nápor počasí, jaký tu snad ještě nebyl. Informovala o tom meteorologická služba v Německu DWD. Bude to hodně ostré Tam už v sobotu přijde vichr a orkán dosahujících rychlosti až 140 km/h, které budou doprovázeny skutečně prudkým deštěm. Ten přinese nějakých 40 až 80 litrů srážek na jediný metr čtvereční, což je obrovská porce. “Od sobotního večera do noci na neděli se bude Německem pohybovat masivní bouřka, která přinese prudké lijáky. Kromě toho se čeká krupobití s průměrem kolem 3 centimetrů. Nelze vyloučit ani tornádo,” uvedl meteorolog Dominik Jung pro deník Bild. Bouřka se projeví zejména na jihozápadě, západě a ve středu Německa. To není dobrou zprávou pro fanoušky fotbalu, jelikož se zde právě koná Euro. Je otázkou, zda bude možné zápasy vůbec odehrát. O víkendu si dejte pozor, bude to opravdu divoké. Schytáme to také Česká republika se tomuto počasí také nevyhne. Bouřka se k nám dostane během neděle. “První bouřky se patrně vyskytnou během odpoledne ve středních oblastech Čech. S ohledem na střih větru a energii se opět mohou objevit i supercely a větší kroupy. Postup bouří bude k východu až severovýchodu a postupně se budou asi transformovat v rozsáhlejší konvektivní systém s možností nárazů větru jehož trajektorie je ale v tuto chvíli nejasná,” uvedl Český hydrometeorologický ústav s tím, že situace může být nebezpečná. Meteorologové však vývoj bedlivě sledují a jsou připraveni okamžitě vydávat výstrahy, pokud to bude potřeba. #KonvektivniSkupina 🌩️Pokud máte nějaké plány na neděli, pozor během dne na intenzivní bouřky. Ty by se měly vyskytnout na studené frontě, která nás bude přecházet.⚡️První bouřky se patrně vyskytnou během odpoledne ve středních oblastech Čech. S ohledem na střih větru a… pic.twitter.com/qFxYMEitR7— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) June 28, 2024 Čtěte také: Na Evropu se řítí hrozná věc. Odborníci už vědí, co se tady semele, Česko nevyjímaje. Dramatické změny Zajímavostí budiž, že právě v neděli, ještě předtím než přijde masivní bouřka, bude kulminovat současná teplá fronta, a to přibližně na 35 °C. Ráno a v poledne bude tedy opravdové horko, ovšem odpoledne přijde vichr, déšť a značné ochlazení. Foto: Shutterstock [...]
Vláda České republiky připravuje revoluční změny v pracovním zákoníku. Vládní ODS chce zavést výpověď bez udání důvodu. Tento pozměňovací návrh bude předložen při projednávání novely zákoníku práce. Navzdory odporu některých koaličních partnerů, především lidovců, má ODS jasnou vizi: umožnit zaměstnavatelům ukončit pracovní poměr bez nutnosti udávat důvod. Co tento návrh přináší? Návrh na výpověď bez udání důvodu má několik klíčových bodů. Jedním z hlavních argumentů předkladatelů je, že současný proces ukončení pracovního poměru je často nedůstojný. Firmy někdy využívají umělé reorganizace k tomu, aby obcházely složité výpovědní procesy. Současný systém, kdy je zaměstnanec ve výpovědní lhůtě dva měsíce a má nárok na tříměsíční odstupné, považují za neefektivní a demotivující. ODS navrhuje, aby zaměstnanci, kteří obdrží výpověď bez udání důvodu, měli nárok na vyšší odstupné. Tím by měli dostatek času na nalezení nového zaměstnání. Cílem je, aby se tento proces stal férovějším a respektoval důstojnost všech zúčastněných stran. Politický odpor a reakce Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL se proti návrhu postavil. V minulosti uvedl, že tato otázka pro něj není téma. Stejný názor zastává i poslanec Michael Kohajda. Lidovci jsou připraveni blokovat tento návrh, dokud budou součástí vlády. Další změny v pracovním zákoníku Novela zákoníku práce však nepřináší pouze výpověď bez udání důvodu. Mezi další navrhované změny patří prodloužení zkušební doby. Ta by měla nově trvat maximálně 4 měsíce pro běžné pracovníky a 8 měsíců pro vedoucí zaměstnance. Současně by se měla zkrátit výpovědní doba na jeden měsíc, pokud byla výpověď dána kvůli porušení pracovní kázně nebo nesplnění zákonných předpokladů. Pokud bude pracovní poměr ukončen z důvodu ztráty zdravotní způsobilosti, zaměstnanec nově obdrží zvláštní náhradu ve výši 20-ti násobku průměrné mzdy. Tato náhrada bude refundována pojišťovnou ze zákonného pojištění zaměstnavatele za škodu způsobenou pracovním úrazem nebo nemocí z povolání. Foto: Shutterstock Počátek výpovědní lhůty Další významnou změnou je, že nově se počátek běhu lhůty výpovědní doby bude počítat ode dne doručení výpovědi druhé straně. Dosud platí, že výpovědní doba začíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi. Tento krok má přinést větší právní jistotu a transparentnost do procesu ukončení pracovního poměru. Výhody a nevýhody Návrh na výpověď bez udání důvodu přináší jak potenciální výhody, tak nevýhody. Na jedné straně může zvýšit flexibilitu pracovního trhu a umožnit rychlejší přizpůsobení se ekonomickým změnám. Na druhé straně existuje riziko zneužití tohoto nástroje ze strany zaměstnavatelů, což by mohlo vést k nejistotě zaměstnanců a snížení jejich právní ochrany. Shrnutí Přestože návrh na výpověď bez udání důvodu čelí politickému odporu, jeho prosazení by mohlo znamenat zásadní změnu v pracovním právu v České republice. Zvýšené odstupné pro zaměstnance má za cíl kompenzovat potenciální negativní dopady této novely. Budoucnost tohoto návrhu bude záviset na schopnosti vládní koalice nalézt shodu a prosadit jej v Parlamentu. Foto: Shutterstock, zdroj: Aktualne, ct24, iRozhlas [...]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *