18/10/2024

Na první pohled se může zdát, že jde o jednoduché a praktické řešení. Jak ale ukazují naše zjištění, realita může být o něco složitější. Podíváme se společně na to, jaké možnosti české banky nabízejí a na co byste si měli dát pozor, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením.

Co všechno obnáší společný účet?

Základní myšlenkou společného účtu je umožnit oběma partnerům rovnocenný přístup k jejich finančním prostředkům. To zahrnuje nejen běžnou správu účtu, ale i možnost využívat platební karty nebo zadávat platby. Realita však často bývá taková, že většina bank nabízí model, kde je jeden z partnerů hlavním majitelem účtu a druhý má status disponenta, což s sebou přináší jistá omezení.

Ne všechny banky jsou si rovny

Při průzkumu trhu vynikají zejména mBank a Partners Banka, které nabízí skutečně rovnocenná práva oběma partnerům na společném účtu. mBank to řeší prostřednictvím svého produktu mKonto, kde oba partneři figurují jako spolumajitelé. Podobně, Partners Banka přichází s balíčkem “Pro dva”, který za měsíční poplatek nabízí opravdu rovnocennou správu financí.

Rovnocenné partnerství v bankovnictví

Mezi banky, které takovou možnost ve svém portfoliu mají, patří mBank a Partners Banka. mBank nabízí produkt mKonto pro dvojice, kde oba partneři působí jako spolumajitelé, a to bez nutnosti prokazovat povahu jejich vztahu. Jedinou podmínkou je, že účet musí být založen osobně na pobočce a s ním není možné získat povolené přečerpání. Přesto je služba poskytována zdarma, stejně jako pro individuální účty, s tím, že každý ze spolumajitelů obdrží vlastní platební kartu. Partners Banka přistupuje k tématu rovnocenně, avšak za symbolický měsíční poplatek 49 korun, přičemž oba partneři si užívají identická práva a každý disponuje vlastní kartou. Toto řešení je ideální pro páry, které hledají transparentní a spravedlivou správu svých společných financí, a zároveň chtějí zůstat nezávislí v rámci svého bankovnictví.

Výhody a nevýhody

Hlavní výhodou opravdu společného účtu je fakt, že oba partneři mají k účtu stejný přístup, což přináší transparentnost a rovnost v řízení společných financí. Navíc, v případě úmrtí jednoho z partnerů, účet zůstává plně dostupný druhému partnerovi bez zbytečného zdržování.

Na druhou stranu, existují určitá omezení, jako například v mBank, kde při založení společného účtu nesmí mít žádný z partnerů v této bance svůj individuální účet. Partners Banka sice tuto nevýhodu nemá, ale za společný účet si účtuje měsíční poplatek.

Foto: Shutterstock

Jak vybrat správný společný účet?

Při výběru společného účtu je důležité zvážit nejen poplatky a výhody, ale také způsob, jakým banka řeší rovnocenný přístup obou partnerů. Před podpisem jakékoliv smlouvy se ujistěte, že máte jasno v tom, jaké práva a povinnosti s účtem souvisí. Vždy je lepší položit v bance příliš mnoho otázek, než být později překvapen.

Sjednocení financí nemusí být pro každého

I přes všechny výhody, které společný účet nabízí, je důležité si uvědomit, že tento krok nemusí vyhovovat každému páru. Sdílení financí vyžaduje vysokou míru důvěry a otevřené komunikace mezi partnery. Je třeba si také uvědomit, že jakákoliv změna v partnerském vztahu může mít dopad na správu společných financí.

Společný účet je tedy skvělým nástrojem pro správu domácího rozpočtu, ale jeho založení by mělo být pečlivě zváženo a plánováno. Díky tomuto přístupu můžete efektivně řídit vaše společné finance a vyhnout se případným komplikacím.

Foto: Shutterstock, zdroj: Usetreno, Banky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *