19/09/2024

Tak jsme se ani nenadáli a léto 2024 v České republice je u konce. Jistě, mnozí mají ještě v živé paměti loňský rok, kdy se vysoké teploty držely nejen v září, ale dokonce i v říjnu, kdy to bylo dokonce stále na koupání. Šlo o skutečně výjimečnou sezónu, která se však letos zřejmě nebude opakovat.

Extrémně nadprůměrný týden

Ačkoliv tu ještě zažijeme minimálně jeden výkyv velmi teplého počasí, kdy by se teploty měly dostat ke 35 stupňům Celsia, velmi pravděpodobně se to s koncem srpna uzavře a září by již mělo být typicky podzimní, na čemž není vůbec nic špatného. Ba právě naopak, většina lidí si jistě ráda odpočine od přehnaně vysokých teplot, které letošní léto provázely.

Zajímavé je také shrnutí Českého hydrometeorologického ústavu za poslední čtyři týdny. “Uplynulý týden (12.-18.8.) byl teplotně extrémně nadprůměrný, srážkově nadprůměrný. Předchozí tři týdny (22.7.-11.8.) byly teplotně i srážkově průměrné,” konstatovali meteorologové.

Bude se postupně ochlazovat

Teď už ale hledí opět do budoucna, kdy předpovídají právě již postupné ochlazování. “Počasí v příštích čtyřech týdnech by se mělo teplotně pohybovat zhruba kolem hranice průměrných a nadprůměrných hodnot,” uvádí ČHMI ve své dlouhodobé předpovědi s tím, že největší odchylku proti normálu bude mít pravděpodobně druhý týden sledovaného období.

Čtěte také: Na Evropu se žene zkáza. Česká republika za 13 let skončí, jak ji dnes známe. Odborníci varují, co se tu odehraje

V období od 19. srpna do 1. září se předpokládají denní teploty kolem 26 °C, ovšem potom již přijde ochlazování, kdy ve čtvrtém týdnu v polovině září už by mělo být jen kolem 21 °C. Pokud jde potom o srážky, tam se předpokládá, že se budou držet na průměru tohoto období. Je tedy třeba počítat s tím, že deště mohou být poměrně pravidelné.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *