19/09/2024

Vypadá to, že léto se teprve ještě pořádně rozjede. Komu byly moc již červencové teploty, ten se má v srpnu opravdu na co těšit. To je myšleno pochopitelně s nadsázkou, jelikož to nebude nic moc příjemného. Ba právě naopak. Do České republiky dorazí ta největší vedra v celém roce. A kdo ví, zda nepřekonáme hranici 40 °C. Není to vůbec vyloučené.

Vysoké teploty

Český hydrometeorologický ústav se vyjadřuje poměrně konzervativně, a tak uvádí, že očekávané teploty budou nadprůměrné. Ze současných modelů vyplývá, že by teploty měly dosahovat 33 °C, avšak není vůbec vyloučeno, že přesáhnou 35 °C poměrně běžně.

První týden období bude na začátku a konci chladnější, nejteplejší bude pravděpodobně středa s intervalem nejvyšších teplot 29 až 33 °C,” uvádí ČHMI ve svém dlouhodobém výhledu počasí. Druhý týden má být celkově velmi teplý, přičemž bude kolem třiceti stupňů Celsia. V noci mají teploty klesat ke 14 °C.

Bude to takhle stále

Poslední dva srpnové týdny už by se přeci jen mělo trochu ochladit, přičemž ale bude stále velké teplo, a to kolem 25 °C. Pakliže jde o srážky, tam se očekává spíše průměr poplatný tomuto období. Ostatně, i v červenci docela pršelo, ale dělo se tak v rámci silných bouřek, které přinesly rychlé masivní úhrny srážek.

Čtěte také: Na Evropu se řítí hrozná věc. Brzy to rupne i v Česku a bude to pořádná divočina

Přesně tento ráz počasí pro Českou republiku předvídají dlouhodobé prognózy na další roky, které už vycházejí z proměny klimatu. Budou se střídat nepříjemná horka se silnými bouřkami doprovázené krupobitím. To potom povede třeba k bleskovým záplavám, ale také všeobecnému suchu.

Foto: Shutterstock

1 názor u článku “Předpověď na celý srpen. Na Česko se žene vedro, jaké tu ještě nebylo

  1. Tyhle vedra a ještě větší i v srpnu zde byli jak v 80 letech minulého století tak i v 90 letech minulého století akorát to ta porevoluční generace neví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *