19/09/2024

Aktuálně se zhmotňuje hrozba, která byla dlouhou dobu spíše hypotetická. Zdá se, že skutečně začíná docházet voda. Jde o nejděsivější představu jakékoliv země. Právě se přitom zhmotňuje v Řecku, kde už je to každým dnem jen horší a horší. Vypadá přitom, že situace se jen tak nezlepší.

Složitá situace

Řecko muselo již na 14 místech své země vyhlásit stav nouze, a to kvůli nedostatku vody. Experti upozornili na skutečnost, že spadlo o 30 % méně srážek, než v minulých letech. Situaci navíc vůbec nezlepšuje turistický ruch, kvůli kterému se budují velké bazény spotřebovávají značné množství vody.

Krizová situace aktuálně platí pro například na Krétě, na Kefalonii, ale třeba také na ostrovech Serifos, Leros, Spetses nebo Sifnos. Špatné je to i v oblastech Korintu nebo Alexandroupule. Všude tam muselo ministerstvo pro civilní ochranu vyhlásit stav nouze.

Je to pořád horší

Bohužel to všechno bude ještě mnohem horší, jelikož v těchto týdnech se očekává obrovský nápor turistů do Řecka. Mělo by to způsobit rekordní turistickou sezónu, což je na jedné straně potěšující pro zemi, která se stále ještě nedostala z dopadů velké dluhové krize. Ovšem ukazuje se, že turismus nebude moci být nekonečný a budou se mu muset postavit určité bariéry.

Čtěte také: Na Evropu se řítí hrozná věc. Brzy to rupne i v Česku a bude to pořádná divočina

Řecko nicméně není s problémem nedostatku vody osamoceno. Ba právě naopak. Bojují s ním také další státy, jako je Itálie, Španělsko, Portugalsko, Kypr nebo Belgie. Vyhlídky přitom nejsou kdovíjaké. Počasí má být nadále velmi horké a srážek nebude tolik jako dříve. V příštích letech by to navíc mohlo být ještě horší, jak upozorňují někteří experti.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *