01/07/2024

Chorvatsko se coby turistická destinace výrazně mění. Ze země, kde nebyl rozvinutý sektor služeb, a tak se tak nějak počítalo s tím, že se lidé postarají sami o sebe, což vyhovovalo zejména turistům z České republiky, se stala lokalita, která právě z nejrůznějších služeb turistům žije. A počítá se s tím, že cizinci je zkrátka budou využívat.

Hodně špatná vizitka

Dlouho přitom platila rovnice, že Češi milují Chorvatsko a naopak. Dnes už tomu tak ale není. Stále více lidí si stěžuje na to, jak vysoké jsou v této zemi na Jadranu ceny a že pohostinnost místních už zdaleka není na takové úrovni. Upřímné vztahy zkrátka nahradil neúprosný byznys a snaha vydělat doslova na čemkoliv. V takovém prostředí přitom průměrnému turistovi z České republiky zkrátka pšenka nekvete.

Redakci serveru Epřehledně.cz to přitom potvrdila i majitelka středního penzionu v letovisku Rabac na Istrii. Tato lokalita zažívá v posledních letech bouřlivý rozvoj a z místních podnikatelů se stávají milionáři. Pochopitelně chtějí stále víc a víc, a z tohoto pohledu je potřeba se na to dívat.

Loni jsme tu měli turisty z České republiky asi desetkrát, takže vím o čem mluvím. Alespoň sedm rodin si přivezlo veškeré jídlo z domova a pořád tu jen vařili. V apartmánech sice máme kuchyňku, ale to je spíše na občasné uvaření nebo přípravu snídaně, rozhodně se nepočítá s tím, že bude neustále v permanenci. Vždyť se tak spotřebuje i spousta vody a elektřiny, což jde na náš účet,” říká nespokojená Nikolina.

Češi už nepatří mezi hosty první kategorie, ať už jde o restaurace nebo hotely. / Foto: Shutterstock

Přednost dostanou jiní

Pro nás je to ale dvojnásobná ztráta. Provozujeme totiž i naši restauraci a počítáme s tím, že hosté ji alespoň párkrát za pobyt navštíví. Přinejmenším u lidí z Německa nebo Nizozemska to tak platí a často u nás jedí každý večer,” vypočítává trable s českými hosty majitelka penzionu. “Někteří do restaurace nezajdou ani jednou za celý pobyt. To není normální.

Sama tak potvrzuje, že letos už se soustředí právě na ty hosty, kteří jsou pro ni nejlukrativnější. “Popravdě, zájem o ubytování je tady velký, a když mám na určitý termín třeba dva poslední apartmány, vím, že je časem obsadím. Lidem z Česka tedy raději řeknu, že jsou plné,” vysvětluje Nikolina. “Ať přijedou v květnu nebo v říjnu, to je tady volněji.

Čtěte také: Chorvatsko jde tvrdě po Češích. Zahájili velké kontroly a při tankování mají nový trik, jak vás oškubat

Takový je zkrátka vývoj i v dalších oblastech Chorvatska. Místní si zvykli na přísun turistů z bohatších krajin a Čechy s nimi srovnávají. Ti z takového porovnání ale často vycházejí jako chudí příbuzní.

Foto: Shutterstock

10 názorů u článku “Majitelka penzionu v Chorvatsku se ostře pustila do Čechů. Ať už k ní raději ani nejezdí

  1. Byla jsem v Chorvatsku dvakrát a už nikdy více! Dnes letadlem hlavně ne tam!

  2. No tak si tam napište,, Jenom pro Němce,, a hotovo ❗

  3. Článek je naprosto o ničem … copak je podmínkou ubytování návštěva restaurace? Copak mají někde v podmínkách napsáno, kolik plynu či elektřiny můžete spotřebovat? A hlavně … my máme snad takové platy jako v Německu či Holandsku? Ať si madam nechá svoje stížnosti pro sebe … tak nám to nepronajímejte …

  4. Hosté této nespokojené pronajímatelky mohou být rádi, že paní mimo restauraci nevlastní i autoopravnu, kadeřnictví, divadlo,… Pokud pronajímám apartmán s kuchyňkou, musím snad počítat s tím, že hosté ji budou využívat a podle toho nastavím přiměřenou cenu. No, přiměřenou? Už roky je ubytování v Chorvatsku snad nejdražší v Evropě!

  5. V Chorvatsku jsem byl jako dítě s rodiči a jen p,že se jinam nemohlo. A i tehdy to byla bída. Nevidím důvod, proč podporovat balkánské lupiče,poskytující mizerné služby, když se dá jet do civilizovaných krajin.

  6. Ať si to jejich Chorvatsko strčí tam,kam slunce nesvítí.Tam jezdí jen masochisti,nebo idi….ti.Tam mne nikdy, nikdo neuvidí.Je mnoho hezčích destinací,než je deb…í Chorvatsko.

  7. To, tedy, raději pojedu k Talinskýmu rybníku pod stan, než se nechat ponižovat od nenažraných Chorvatů. Beztak je to národ, co si nechá zaplatit ibza podání ruky.

  8. Jako ve hře Járy Cimrmana:
    Nabízí kuchyňku a ta drzost! Oni mi tu vaří ! Nenažraná paní je úplně mimo. Ať tedy kuchyňky zruší! Ale to by zase asi nebylo koho kasírovat.

  9. U Chorvatů mi jedna dovolená před 20 lety stačila. Mají všechno drahý a chovají se jak dubový palice. Už nás tam nikdo nedostal. Zato do Španělska a Itálie jezdíme stále a prostředí i ceny jsou tam příznivější a lidé prostě suprový to s Chorvatama nemá srovnání.

  10. Faktem je, že mnoho turistů si vozí svoje a nebo nakupuji v obchodnich řetězcích… To by bylo OK, ale plno jich pak bezohledně odhazuje odpad kolem pláži a parkoviští a to je veliký problem!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *