28/09/2024

Novela stavebního zákona z roku 2013 zavedla tzv. “malé stavby”, které je možné postavit bez stavebního povolení, pokud splní určité podmínky. Jednou z nich je maximální podlahová plocha 25 m2. Tato možnost se mezi Čechy stala velice populární a mnoho z nich ji s nadšením využívá k výstavbě zahradních domků, pergol, garáží a dalších drobných staveb.

Výhody a nevýhody stavby bez povolení

Hlavní výhodou stavby bez povolení je bezpochyby jednoduchost a rychlost celého procesu. Není potřeba vyřizovat stavební povolení, které může být časově náročné a administrativně náročné. Stačí pouze dodržet stanovené limity a ohlásit stavbu stavebnímu úřadu. To se dělá prostřednictvím jednoduchého formuláře, který je k dispozici online.

Další výhodou je úspora financí. Stavební povolení s sebou nese i poplatky, které se v závislosti na složitosti projektu a lokalitě pohybují v řádech tisíců korun. Stavba bez povolení je tak levnější variantou, a to i když započítáme náklady na ohlášení a případné dodatečné úpravy projektu.

Je však důležité si uvědomit, že stavba bez povolení má i své nevýhody. Jednou z nich je omezení možností. Novela stavebního zákona jasně definuje, co lze a co nelze stavět bez povolení. Pokud se chcete od těchto pravidel odchýlit, budete muset požádat o stavební povolení.

Další nevýhodou je riziko sankcí. Pokud stavební úřad zjistí, že stavba nesplňuje stanovené podmínky, může vám uložit sankci až do výše 500 000 Kč. V nejhorším případě vám může nařídit demolici stavby.

Foto: Shutterstock

Na co si dát pozor při stavbě bez povolení

Abyste se vyhnuli komplikacím a sankcím, je důležité si před zahájením stavby bez povolení pečlivě prostudovat novelu stavebního zákona a ověřit si, zda vaše stavba splňuje všechny požadavky.

Na co si musíte dát pozor? Na maximální podlahovou plochu, která nesmí překročit 25m2. Do této plochy se započítává i zastavěná plocha terasy, schodiště a dalších souvisejících staveb. Hlídá se i výška celé stavby, která nesmí přesáhnout 4 metry od úrovně terénu. Samotná stavba musí být umístěna nejméně 2 metry od hranice sousedního pozemku a vzhled stavby musí respektovat charakter okolní zástavby.

Důležité je také ohlásit stavbu stavebnímu úřadu nejpozději do 30 dnů od jejího dokončení. Ohlášení se provádí prostřednictvím jednoduchého formuláře, který je k dispozici online.

Závěr

Stavba bez povolení je skvělou možností, jak rychle a jednoduše postavit drobnou stavbu na vašem pozemku. Je však důležité si uvědomit limity a dodržovat stanovené podmínky. Pokud si nejste jisti, zda vaše stavba splňuje všechny požadavky, je vhodné se obrátit na odborníka.

Foto: Shutterstock, zdroj: Denik, Estav, MMR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *