18/10/2024

V šokující zprávě od spolku Arnika bylo zjištěno, že více než polovina z 32 dětských bund a kombinéz zakoupených v sedmi evropských zemích obsahovala škodlivé věčné chemikálie PFAS. Studie odhalila, že perfluorooktanová kyselina (PFOA), která patří mezi toxické látky a je zakázaná, byla přítomna zejména v dětských softshellových bundách zakoupených v Česku. Výzkum zahrnoval nákupy v Německu, Nizozemsku, Polsku, Velké Británii, Srbsku a Černé Hoře.

Zakázané, zdravotně závadné látky v oblečení pro děti

Z testovaných 17 kusů bylo devět bund podle Arnika pozitivních na PFAS v množstvích přesahujících limity EU pro PFOA a PFCA s dlouhým řetězcem. Tyto látky, které jsou ve světě často na seznamu zakázaných, mohou podle některých výzkumů způsobit zdravotní problémy, zejména u dětí.

Podle Jitky Strakové, odbornice na PFAS a autorky studie, byly dětské softshellové bundy zakoupené v Česku na začátku roku 2022 nejvíce znečištěné. Autoři studie vysvětlují, že vyšší obsah těchto škodlivin může být způsoben průběžným rozkladem fluorovaných látek, protože byly zakoupeny o rok dříve než bundy v jiných zemích.

Foto: Shutterstock

Vyjádření značek v ČR

Marketingový ředitel společnosti Outdoor Concept, výrobce značky Hannah, Petr Soška, tvrdí, že testovaný produkt byl vyroben v roce 2017 a splňoval tehdejší normy. Dnes již danou technologii nevyužívají a do každé kolekce zařazují nové, šetrnější technologie.

Značka Husky, jejíž produkty také byly testovány, se k výsledkům studie nevyjádřila. Spotřebitelská organizace dTest upozorňuje, že prodávající odpovídá za to, aby prodávané zboží nemělo vady a neobsahovalo zakázané látky. V případě vadného zboží je možné odstoupit od kupní smlouvy a požadovat vrácení ceny.

Možná reklamace?

Reklamace může být komplikovanější v případě, kdy jsou obsažené látky sice označeny studiemi jako nebezpečné, ale nejsou oficiálně zakázány nebo regulovány. Spotřebitelé jsou vyzváni k obezřetnosti a sledování nových vědeckých poznatků ohledně bezpečnosti chemikálií ve spotřebních produktech.

Foto: Shutterstock, zdroj: Arnika, MuniRecetox

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *