Opozice plísní vládu kvůli dalšímu omezování provozu hospod a restaurací

Ilustrační fotografie: Pixabay.com

Vláda České republiky v reakci na nepříznivý vývoj epidemiologické situace opětovně sáhla ke zpřísnění bezpečnostních pravidel. Pondělní inovace zasáhla primárně restaurace, kluby a bary, kde podle ministra zdravotnictví Jana Blatného docházelo k častému porušování stále platných opatření. Co se tedy konkrétně změnilo? Od středeční půlnoci platí zákaz požívání alkoholu na veřejnosti a všechny výše zmíněné podniky musejí zavírat o dvě hodiny dříve, než bylo původně plánováno. Většina provozovatelů se bouří, protože právě večerní provoz údajně tvoří přibližně polovinu každodenních příjmů. Kritikou prostřednictvím sociálních sítí nešetřili ani zástupci opozice.

Mikulášský víkend nedopadl dobře, lidé prý příliš nedbali bezpečnostních pravidel

Koronavirové statistiky hovoří vcelku jasně. Přestože Česká republika před necelým týdnem úspěšně vstoupila do třetího pohotovostního stupně, nyní už se podle Protiepidemického systému ČR (zkráceně PES) pohybujeme zpátky ve čtyřce. Vláda navzdory zhoršující se situaci odmítla opětovně uzavřít restaurační zařízení, omezit maloobchod nebo vzdělávání školou povinných, určité úpravy bezpečnostních pravidel nicméně provedla. Nevalně přijaté inovace se dotkly primárně gastronomie, přestože čtvrteční rozvolnění se vzhledem k inkubační době nového koronaviru ještě nemělo šanci projevit.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný během pondělní tiskové konference uvedl, že značná část stravovacích podniků ignorovala zavedená bezpečnostní opatření a tudíž je potřeba opětovně utáhnout opasky. Otevírací doba těchto podniků (včetně výdejových okének) se zkrátila o dvě hodiny, hromadně tedy všechny končí v osm večer. Dále je zakázána konzumace alkoholických nápojů na veřejnosti, což zásadním způsobem ovlivní provoz vánočních trhů.

Nelehké rozhodnutí vlády dle očekávání zaplavila vlna negativních komentářů ze strany postižených provozovatelů nebo opozičních politiků. Kriticky se prostřednictvím sociálních sítí vyjádřil například Petr Fiala, jemuž se nelíbí vybočování z tabulek systému PES. „Měli jsme se všichni řídit PSEM, pak se objevila “štěňata”, nakonec kočkopes – a už se v tom zase nikdo nevyzná. Obávám se, že ani vláda. Opatření by měla být srozumitelná a předvídatelná. A to tedy bohužel nejsou ani náhodou,“ napsal úřadující předseda Občanské demokratické strany.

Také další opoziční politici brání hospodské a restauratéry

Opětovné zpřísnění pravidel stravovacích podniků nevítají ani další opoziční politici. Negativní komentář sepsal také poslanec Parlamentu České republiky a zároveň dlouholetý člen KDU-ČSL Jan Bartošek, který zpochybňuje předložené zprávy o víkendovém porušování pravidel. „Nechte hospody a restaurace dýchat. Něco povolit-pak zase rychle utáhnout otěže je likvidace. Pohrdání jimi i jejich prací. Ničení byznysu. Na základě fotek? Nebo dat? Dejte opatření, kontroluje dodržování. Ale nechte je už být. Jste jak banda nekompetentních strejdů.“

Rozhořčení gastronomického odvětví chápe také předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Čtyřicetiletý politik se prý částečně nediví podnikům, které vládní opatření kvůli naprostému zoufalství porušují. „Sotva ve čtvrtek otevřely restaurace a hospody, už jim vláda omezuje otevírací dobu a řeší, jak lidi více pokutovat. Spíše by se měla zamyslet nad tím, proč lidé pravidla porušují. Podnikatelé to nedělají ze zlé vůle, ale z čistého zoufalství a snahy o přežití.“

Jiří Pospíšil, poslanec Evropského parlamentu a také někdejší předseda politické strany TOP 09, si zase na Twitter vypůjčil koláž známého internetového baviče Tomáše Břínka alias TMBK.

David Břach

Rád pracuji s informacemi a ještě raději se o ně podělím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.