Mladé kopřivy se v kuchyni dají skvěle využít

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Většina lidí ji vnímá jako otravný plevel, který se rychle rozrůstá, hyzdí jinak skvěle upravenou zahrádku a při neopatrném zacházení dokáže nepříjemně popálit. To všechno je samozřejmě pravda. Klasická kopřiva však v sobě ukrývá mnohem víc, než se na první pohled může zdát. Na jaře by pro svou jedinečnou chuť a léčivé účinky měla najít místo v kuchyni každého z nás.

Kopřiva, jak ji možná neznáte

Kopřiva dvoudomá je nefalšovaným strašákem českých zahrádkářů. Velmi rychle se šíří, dorůstá do výšky až 150 centimetrů a daří se jí prakticky v každé lokalitě. Lidé se přímému kontaktu s ní raději vyhýbají, protože dokáže pořádně popálit. Už naše babičky ovšem říkali, že nejde o žádnou nesnesitelnou bolest a žahavé chloupky na povrchu lístků navíc mají blahodárné účinky – a měly pravdu, i když bezpochyby existují mnohem příjemnější způsoby, jak z kopřiv vytěžit maximum.

Kopřiva je ve své podstatě hlavně léčivou bylinou s vysokým obsahem hořčíku, flavoidů, železa, vápníku, manganu, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, které například:

  • posilují odolnost a imunitu lidského organismu,
  • pomáhají v boji proti stresu a únavě,
  • podporují činnost ledvin, ale i cévní a dýchací soustavy,
  • zlepšují stav kloubů,
  • zrychlují hojení ran
  • a přispívají ke správné funkci prostaty u mužů.

Kopřivový špenát, bylinný čaj nebo velikonoční nádivka

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Kopřivy se musejí sbírat mladé, dokud ještě obsahují dostatečné množství účinných látek. Odborníci proto doporučují začít brzy na jaře a skončit někdy ve druhé polovině května. Samozřejmě ale nejdříve musíte vědět, co s nimi v kuchyni provést. Nejznámějším využitím kopřiv je tvorba bylinného čaje klasickým louhováním ve vroucí vodě. Ten pomůže s detoxikací organismu, urychlí ale také zápolení s otravnou chřipkou.

Období Velikonoc už máme sice za sebou (a nutno podotknout, že kvůli současné situaci si jej většina z nás neužila podle představ), nicméně kopřiva se hodí také jako přísada do tradiční nádivky. Pokud jste ji letos nepoužili, koukejte to v příštím roce napravit. Nesmíme opomenout ani vynikající kopřivový špenát, který svou dokonalou chutí dost možná předčí i ten originální.

A co vy? Máte s kopřivami nějaké zkušenosti, o které byste se rádi podělili? Pokud ano, neváhejte je zanechat v komentářích.

David Břach

Sportovní nadšenec a milovník psaného slova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.