Grilovací sezóna začíná aneb Jak se připravit

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Srdce milovníků šťavnatého masa, zeleniny, sýrů, párečků nebo buřtů musejí v těchto dnech plesat radostí. Grilovací sezóna začíná a jistě nám dáte za pravdu, že venkovní setkání s přáteli za doprovodu kvalitního jídla a pití nám přes zimu proklatě chyběla. Příprava na toto krásné období začíná už samotným výběrem grilu, kterých se na trhu nachází celá řada. Pojďme se proto podívat na jejich klady a zápory.

Elektrický gril

Elektrické grily bývají z hlediska pořizovací ceny takovou zlatou střední cestou. Oblíbené pochutiny (ve zdravějším provedení) se na nich připravují velice snadno a rychle, navíc odpadá starost se včasným rozděláváním ohně. Výhodou je bezpochyby i to, že posezení u dobrého jídla můžete uspořádat za každého počasí, klidně i v útrobách domácnosti.

Narazit můžete u nepřímého grilování či větších kusů masa, které se nemusejí dokonale propéct ani po delší době strávené na roštu. Dále pak samozřejmě utrpí celková atmosféra, protože kde není oheň, chybí i ikonická vůně. Grily poháněné elektřinou také bývají náchylnější k poruchovosti.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Plynový gril

Pokud by měl profesionální kuchař na výběr mezi elektrickým a plynovým grilem, bezpochyby by zvolil druhou variantu. Grilování na plynu se z hlediska výsledné chuti totiž téměř vyrovná tradičnímu způsobu přípravy. Atmosféra sice bez “pravého ohně” lehce utrpí, vynahradí to ovšem praktičnost v podobě regulace teploty, rychlého roztopení či přípravy větších kusů masa. Stejně jako v předešlém případě platí, že hotové pokrmy jsou o fous zdravější.

I plyn má však své nedostatky. Nelze jím například připravovat jídlo uvnitř a mnohem více u něj hrozí poruchy. Překážkou při vašem rozhodování může být také poměrně vysoká pořizovací cena v porovnání s ostatními druhy.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Gril na dřevěné uhlí

Říkejte si, co chcete, ale nad klasiku prostě a jednoduše není. Grilování na rozpáleném ohni sice zabere nějaký ten čas navíc, není ideální z hlediska rychlosti roztopení, vyžaduje neustálou pozornost a nedá se využít v místnosti, nicméně svou jedinečnou atmosférou dokáže všechny zápory hravě smést ze stolu.

Dřevěné uhlí krásně voní a dokáže masu, buřtům i zelenině předat tolik výrazné chuti, že si budete spokojeně poklepávat na břicho ještě několik hodin poté. Tělo vám sice z hlediska zdraví příliš nepoděkuje, ale ruku na srdce – o čem by ten život byl, kdyby člověk alespoň příležitostně nezhřešil?

Zdroj fotografie: Pixabay.com

David Břach

Sportovní nadšenec a milovník psaného slova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.